Zo, het jaar 2013 heeft zijn eerst maand alweer gehad. Hoe
snel kan het gaan? De tijd vliegt en ook in de wijnwereld zijn de resultaten
bekend van het oogstjaar 2012 voor wat betreft het noordelijk halfrond. De
druiven zijn globaal geoogst tussen september en november en zijn toen direct
de wijnkelder in gegaan om daarna een transformatie, van een vies zurig en
troebel vruchtensapje naar een heerlijke alcoholhoudende drank genaamd wijn, te
ondergaan.

 

Wat valt er te zeggen over de oogst 2012?

Wat we kunnen stellen is dat het hierbij altijd een globaal
inzicht geeft in wat er in de wijnwereld is gebeurd. De oogst opbrengsten waren
over  het algemeen zeer klein. Italië
bijvoorbeeld heeft de kleinste oogst gehad sinds 1950! En ook Frankrijk oogstte
maar liefst 20% minder dan vorig jaar. Als we weten dat dit de twee grootste
landen qua wijnproductie zijn kunnen we dus stellen dat de opbrengst erg karig
te noemen is. Ook Spanje had een kleine opbrengst. Reden dat deze landen een zo
kleine opbrengst hadden zit hem in het weer. Dit was te omschrijven als erg
droog en heet, met name in de zomer. 
Hierdoor krijgen de druiven minder vocht en dus minder mogelijkheden om
te groeien in volume. Gevolg, minder trossen, minder grote druiven en dus
minder wijn.

 

Verschillen

Om één heel land over een kam te scheren is wellicht wat
kort door de bocht. In Frankrijk sprong de Rhône er positief uit en als land is
Duitsland een positieve uitzondering met een licht hoger volume maar met name
topkwaliteit druiven en hopelijk dus ook kwalitatief mooie wijnen. Naast het
feit van de lagere volumes is het verschil in kwaliteit altijd aanwezig.

Het jaar van de wijnmaker

In een jaar waarin de condities goed zijn kunnen u en ik met
wat kennis samen best een drinkbare wijn maken. Anders wordt dat wanneer de
condities moeilijk zijn, zoals in 2012. Men noemt dit dan vaak het jaar van de
wijnmaker. Een goede wijnmaker is in staat om, ook in moeilijke jaren, toch
goede wijnen te maken. Dit  begint vaak
al met een strenge selectie in de wijngaard waarbij hij de oogst (nog verder)
moet verkleinen door het weghalen van trossen om zodoende in de overgebleven
trossen meer concentratie te verkrijgen. Dit is altijd een dilemma voor de
wijnmaker. Gaan we voor de echte topkwaliteit (dus oogst verlagen) of willen we
wat meer volume oogsten (dus niet wegsnoeien van de druiventrossen) en een iets
mindere kwaliteit . Een en ander heeft uiteraard wel consequenties. Hoe dan ook
een echt goede wijnmaker weet ook in moeilijke jaren goede wijnen te maken.
Sterker nog, hieraan herken je een goede wijnmaker en dat onderscheidt hem van
de rest van zijn collega’s. Wij zullen dit jaar dus nog beter op moeten letten
op wat we wel en niet aankopen en hoe de markt zich hierin ontwikkeld. Wij doen
dit graag voor u om er ook in 2013 voor te zorgen dat wij u kunnen laten
genieten van goede wijnen van goede wijnmakers!

Met vriendelijke groet,

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen