Something to declare?

Deze vraag komt u waarschijnlijk wel bekend voor. Als u met het vliegtuig reist zult u bij de
douane de borden wel eens hebben gezien. Niet dat er ooit iemand iets uit zichzelf aangeeft maar dat  terzijde. Het declareren of aangeven is ook iets wat in de wijnwereld gebruikelijk is in het port gebied.

Zo is het ieder jaar in de vroege lente  weer afwachten of de vintage ports van 2 jaar daarvoor worden gedeclareerd.   Wat is dat nu precies. Een vintage port (port van één oogstjaar) wordt niet in alle jaren uitgebracht. Dit doet men alleen in (zeer) goede portjaren en moet de top kwaliteit van de port uit dat  jaar weergeven. De Vintage port wordt als de mooiste port gezien. Hierbij speelt de kwaliteit van het oogstjaar een zeer belangrijke rol. De beste Porthuizen brengen alleen in hele goede jaren een Vintage port op de markt. Indien het jaar iets minder is wordt het een Ruby port. Een Ruby port is een blend van diverse portjaren waarbij het wijnhuis streeft naar een constante kwaliteit.

Een port huis dat bekend staat om z’n voortreffelijke Vintage port’s  is o.a. Quinta do Noval. Dit huis maakt voortreffelijke vintage port waarbij hun Noval Nacional wordt gezien als de beste ter wereld. De kleine wijngaard waar deze port vandaan komt is als enige niet aangetast geweest door de phylloxera schimmel en is daardoor niet geënt op Amerikaanse (resistente) onderstokken. Hierdoor zijn de stokken zeer oud (meer dan 100 jaar) en geven weinig maar zeldzaam hoge  kwaliteit port. Deze port is daardoor zeer beperkt verkrijgbaar. Vaak worden er maar enkele kisten geëxporteerd. Deze port wordt alleen in uitzonderlijk goede jaren gemaakt. Voorbeelden van deze jaren zijn. 1962, 1963 (duurste en mooiste port ooit), 1964, 1967, 1975, 1987, 1994 en 2000. Prijzen voor deze unieke port beginnen vanaf 150 euro per fles en kunnen oplopen tot boven de 3000 euro!

De wereld beroemde Nacional Wijngaard van Quinta do Noval.

Op het moment van dit schrijven hebben een paar porthuizen de oogst 2011 gedeclareerd. Bij Quinta do
Noval is er nog niets bekend maar de verwachting is dat er wel een vintage komt. De eerste proefsessies zijn gedaan en de resultaten variëren van very good tot classic. Classic staat voor de absolute top en dan is het bijna niet beter denkbaar. De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Een vintage port is een type port dat uitermate geschikt is om gedurende lange tijd op te leggen.  Dat wil zeggen van 10 tot 30 à 40 jaar na oogstjaar en soms zelfs langer! Dit type port is zeer gewild voor geboorte jaren , huwelijksjaren en andere jubilea. Al met al een port voor speciale gelegenheden.

Mocht u nou eens een vintage port willen drinken maar niet direct de boot willen verkopen dan is een LBV
port wellicht een goede optie. Deze port is ook van één oogstjaar maar heeft iets langer op eiken vaten gerijpt (tot ongeveer 6 jaar). Deze portsoorten kunnen kwalitatief in de buurt komen van een echte vintage, afhankelijk van het
port huis.

Quinta do Noval heeft zo’n vintage en is voor slechts € 17,95 verkrijgbaar. Ook deze Late Bottled Vintage (LBV) kan gedurende langere tijd rijpen, echter iets korter dan een normale vintage. Dit heeft te maken met de langere rijping op eiken vaten waar de port al een deel van zijn tannines is kwijtgeraakt en dus minder potentie heeft om lang bewaard te worden op de fles. Een echte Vintage port ontwikkeld zich gedurende die tientallen jaren heel langzaam op fles en ondergaat een heuse gedaanteverwisseling. Leuk en interessant om eens te proeven.

Met vriendelijke groet,

Remco van Looijengoed

Directeur/ Vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen