Heeft u dat ook wel eens: Ben je een avondje alleen thuis en heb je zin in een lekker glas wijn. Maar een hele fles voor je zelf open trekken? Nou laat maar, ik neem wel even wat anders. Reden voor de keuze om wat anders te kiezen is vaak dat men denkt met een halve fles te blijven zitten en dit dan door de gootsteen te kunnen spoelen omdat het niet binnen een paar dagen opkomt en dus niet meer goed van smaak is. Meestal is de wijn de dag daarna nog wel goed maar de tweede dag zal hij zeker minder zijn of is zelfs al niet goed meer. De reden hiervoor is dat er te lang te veel zuurstof bij de wijn is gekomen en de wijn daardoor geoxideerd raakt. De wijn smaakt iets scherp en zuur en heeft nauwelijks meer fruit in de geur en de smaak.

 

Vroeger

 

Nu zijn er altijd al wel wat mogelijkheden geweest om dit te ondervangen. Een optie is om de wijnfles te vacumeren. Dit werkt redelijk goed maar heeft als nadeel dat de wijn geur en smaak verliest wanneer je de wijn vacuüm trekt en daarbij moet je dit dagelijks herhalen wil je de wijn twee of drie dagen goed kunnen houden. Een andere optie is om een half flesje wijn te kopen en deze te gebruiken als een soort van overstort. Dit komt erop neer dat je  een gewone fles open maakt hier direct de helft van in het lege halve flesje giet en deze helemaal vult totdat de kurk er nog precies in past. De kurk er goed op doen en de wijn blijft redelijk goed doordat de zuurstof redelijk buiten gesloten blijft. (De andere helft kunt u dan op dat moment op drinken.) Dit is een voordelige oplossing. Nadeel is hierbij wel weer dat ook hierbij de wijn na twee tot drie dagen toch achteruit gaat. Als u een echte professional bent is er nog een (kostbare) optie. Sluit de geopende fles wijn af met stikstof uit een stikstof patroon. Deze worden wel in de horeca gebruikt. Dit is best kostbaar in gebruik maar werkt wel erg goed.

 

De toekomst

 

Heel recent is er een nieuw product op de markt gekomen waarvan ik denk dat dit het hele vacuümprobleem in een keer oplost en de markt voor het vacumeren (het voor langere tijd goed houden van de wijnen)  definitief zal veranderen. Het betreft hier de zogenaamde AntiOx. Dit simpele maar doeltreffende product is onderzocht door diverse onafhankelijke experts en zeer goed bevonden. Het is een kleine dop van rubber die op elke wijnfles past. Je zet deze dop op de open wijnfles en klaar is het! De wijn blijft tot wel tien dagen goed!  Wat is er dan zo bijzonder aan dat dopje zult u denken. Nou de techniek is gepatenteerd. Maar het komt hier op neer dat er in de dop een koolstof filter zit die de zuurstof in de fles neutraliseert.  Echter blijven alle wijnkarakteristieken (geur en smaak) wel behouden. De dop doet ongeveer twee jaar zijn werk totdat de koolstof filter verbruikt is. Op de ring aan de buitenkant van de dop zit een handige dag markeerder waarop u de dag van afsluiten kunt aangeven, erg handig. Een revolutie op wijngebied? Ik denk het wel. Ondanks dat het product heel nieuw is zijn de resultaten zeer goed. En de prijs? Nou bij een paar flessen huiswijn door de gootsteen heeft u deze bijzondere dop  er al lang weer uit! Hij kost € 19,95 per
stuk en uiteraard verkrijgbaar bij uw wijncolumnschrijver.  (Allicht een mooi en origineel
vaderdagkadootje.)

Rest mij nog u een goede zomer vakantie toe te wensen genietend
van mooi weer , goed gezelschap en natuurlijk een heerlijk glas wijn en graag
tot ziens!

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen