Onder de Loep: Apostelhoeve Maastricht

 

Zeer recent was ik Limburg en heb daar een bezoek gebracht aan het wijnbedrijf van de familie Hulst, de Apostelhoeve. Zelf had ik dit bedrijf ruim tien jaar geleden al eens bezocht maar nu was ik enorm verrast door de kwaliteit die men hier na streeft en de passie die men uitdraagt voor de wijnen. Alles is gericht op kwaliteit. Men heeft hier zeker niet stil gezeten de afgelopen tien jaar!

 

De Apostelhoeve is in 1970 als een van de eerste begonnen met het maken van Nederlandse wijn en vanaf de eerste dag is het domein volledig in handen van de familie Hulst. Mathieu Hulst zwaait nu de scepter en is een bevlogen wijnmaker en levensgenieter. Hij streeft in alles naar de best mogelijke kwaliteit en doet hierin geen concessies. Hij maakt zijn wijnen op een klassieke manier en volgt hiermee de nieuwste technologie. “Het is noodzaak de laatste technische ontwikkelingen niet alleen te volgen maar deze ook toe te passen. Op het moment dat dat niet meer mogelijk is stop ik met wijn maken” .Deze quote van Mathieu geeft aan hoe ze bij de Apostelhoeve tegen het wijn maken aankijken. Op de Hoeve zie je de constante investeringen in technologie, de wijnkelder, de vinificatieprocessen, de wijngaard etc. met alles maar één doel, streven naar de beste mogelijke wijn van de best mogelijke druiven. Alles op het domein is tot in de puntjes verzorgd; het is duidelijk er wordt hier niets aan het toeval overgelaten.

 

De zoektocht naar het beste is zeker ook te proeven in de wijnen. De Apostelhoeve maakt wijnen van de Auxerrois, Muller Thurgau, Riesling, Pinot Gris en een heerlijke blend genaamd de Cuvee XII. Stuk voor stuk hebben wij de wijnen geproefd en beoordeeld en wij waren blij verrast door de kwaliteit. Na en bezoek en rondleiding te hebben gekregen door de wijngaarden, de productiefaciliteiten en de vatenkelder had Mathieu nog een verrassing. Hij had nog twee flessen Apostelhoeve Riesling Brut 2012. Een mousserende wijn! Heerlijk verfijnd van karakter en smaak. De bubbel smaakte perfect bij het lokale roggebrood die wij erbij geserveerd kregen. Een echte aanwinst in het mousserende segment die zich kan meten met echt goede cremants en sekt wijnen uit Frankrijk en Duitsland. Helaas waren dat zijn twee laatste flessen en het is wachten op de nieuwe oogst druiven waarvan men weer een beperkte hoeveelheid Mousserende wijn zal gaan maken. Vol verwachting kijken we er naar uit om de 2013 ook te mogen beoordelen.

 

Mocht u eens in de buurt zijn dan is een bezoek aan de Apostelhoeve zeker de moeite waard. Een zeer professioneel wijnbedrijf bezoeken met gepassioneerde mensen in een schitterende omgeving in ons eigen kikkerlandje is toch meer dan bijzonder. Mocht u niet in staat zijn een bezoek te brengen aan de Apostelhoeve maar u wilt de wijnen van eigen bodem wel eens proeven? Wij hebben de beste wijnen geselecteerd en in ons assortiment. Zo kunt u thuis ook genieten van een heerlijke Nederlandse wijnen van de Apostelhoeve.

 

Met vriendelijke groet, Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog Schuttelaar Delicatessen en Wijnen

Luttekestraat 21 8011 LP Zwolle