Onder de Loep: East, West, New Zealand best.

 

Nieuw Zeeland. Het land aan de andere kant van de wereld op 24 uur reizen van Nederland kennen veel mensen van het kiwi fruit en de schapen. Dit zijn ook de meest geëxporteerde producten van deze eilanden. Echter de wijnbouw is hier sterk in opkomst en met name de export heeft een enorme vlucht genomen in de afgelopen vijf jaar. De reden van deze toename van export is eigenlijk niet zo heel moeilijk te verklaren. Nieuw Zeelandse wijnen hebben namelijk een bepaalde mate van uniformiteit en een eigen identiteit. Zonder nu direct alles over een kam te scheren kun je toch zeggen dat de kwaliteitswijnen van Nieuw Zeeland een duidelijk overeenkomstig karakter hebben. Dit zien we met name in de wijnen gemaakt van de sauvignon blanc. De wijnen blinken uit in frisse zuren die niet scherp zijn, veel fruit met duidelijk citrus,  perzik en abrikoos. De afdronk is veelal lang en sappig en doet verlangen naar een volgende slok. Een steeds groter wordende groep wijnliefhebbers leert deze wijnen kennen en rekent ze tot hun favorieten. De sauvignon blanc druif is ook de druif waar Nieuw Zeeland zich mee wil onderscheiden. Er worden nog veel meer druiven aangeplant maar de Sauvignon is met ruim de helft van de totale aanplant de absolute nummer een. De runner up  is de blauwe pinot noir druif. Deze druif uit de Bourgogne doet het ook erg goed in Nieuw Zeeland. Reden hiervoor is dat de pinot noir goed gedijt in de zogenaamde cool climat gebieden. In deze iets koelere gebieden met gemiddelde temperaturen maar wel voldoende zonuren geeft deze druif zijn geheimen en kwaliteiten het beste weer. De wijnen zijn dan mooi fris, niet zwaar, soepel met veel fruit van kersen en bessen.

 

 Er is wel één probleem. Nieuw Zeeland zal nooit voldoende wijnen kunnen maken om aan de wereld vraag te kunnen voldoen. Gelukkig wordt de geëxporteerde wijn gecontroleerd op diverse kwaliteitsaspecten voordat deze het land uit mag. Een minimaal kwaliteitsniveau wordt op deze manier gewaarborgd.

 

Misty Coves Wines

Onlangs hadden wij Andrew Bailey, eigenaar en wijnmaker van Misty Cove wines op bezoek in Zwolle. Deze sympathieke man heeft ons al zijn wijnen laten beoordelen en wij waren unaniem over de kwaliteit. Deze was uitmuntend met opvallend veel finesse in geur en smaak. De Sauvignon blanc van oogst 2013 was heerlijk fris, stuivend, fruitig met citrus, limoen en abrikoos. Als verrassing had Andrew een paar flessen Pinot Noir Signature meegenomen. De Signature range wijnen maakt hij om te laten zien wat ze aan maximale kwaliteit kunnen behalen uit de geoogste druiven.  We waren zeer verrast! Deze wijn doet niet onder voor een mooie Bourgogne! Echter is de prijs slechts een derde van een vergelijkbare wijn uit dit prestigieuze Franse wijngebied. Een heerlijke pinot noir voor nog geen twintig euro per fles, zo kom je ze in de Bourgogne haast niet meer tegen! De proeverij was er plezierig en het enthousiasme van Andrew werkt haast aanstekelijk. Hij is vol passie over zijn wijnen en dat is zeker terecht gezien de kwaliteit die hij levert.

 

Kwaliteitsgarantie.

Mocht u nu eens één of meerdere van deze wijnen willen drinken dan geef ik u persoonlijk een 100% kwaliteitsgarantie. Als u de wijn om wat voor een reden dan ook niet lekker vindt nemen wij de wijnen van u terug, dit tot minimaal 6 maanden na aankoop. Uw risico is dus nihil. En wilt u de wijnen samen met ons in de winkel proeven. Dat is dat op uw verzoek ook mogelijk, dit vinden wij namelijk helemaal niet erg om te doen!

 

Met vriendelijke groet,

 

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen