Het is alweer voorbij…

 

Het jaar is alweer bijna voorbij. Het lijkt de laatste jaren wel of ieder jaar een paar weken korter duurt. Het is om voordat je er erg in hebt. Voor ons zijn de laatste weken van het jaar altijd  rare weken gezien de drukte voor de kerstpakketten en relatie geschenken. Wij zijn hier het hele jaar al druk met de voorbereidingen  maar toch zijn de laatste weken het drukste. Dan komt het er echt op aan, is alles op tijd binnen is de kwaliteit van de goederen zoals wij dat gewend zijn en kunnen wij alles tijdig uitleveren. Een drukke maar ook mooie tijd om mee te maken.

 

Midden in die drukte  krijg je dan een melding op je bureau waarvan je al vreesde dat het zou gaan komen. De overheid heeft de accijnzen op wijnen en gedistilleerd per 1 januari weer verhoogd! Nadat vorig jaar eerst de BTW was verhoogd en vervolgens de accijnzen werden verhoogd was het blijkbaar nodig om de schatkist nog verder aan te zuiveren. Maar wat al eerder is gebleken is dat er minder geld binnenkomt doordat er minder wijn en gedistilleerd wordt gekocht. Dit is uit diverse onafhankelijke onderzoeken gebleken dat een verhoging van deze accijnzen niet leidt tot een hogere accijnsopbrengst in het totaal. Jammer dus, maar goed wij kunnen er niets aan doen en dus zal zoals het er nu naar uitziet de accijnzen per 1 januari met 5,5% stijgen. Wij horen af en toe van klanten of er bij de wijnproducenten geen crisis heerst. Zeker ook de wijnproducenten merken dat er zaken veranderd zijn. De wijnproducenten hebben de prijzen de laatste twee jaren toch bijna allemaal verhoogd en dit komt niet alleen door de verhoging van belastingen en accijnzen. Ook de enorm kleine oogsten spelen hierbij een belangrijke rol. In Italië werd vorig jaar de kleinste oogst in decennia binnengehaald en ook in andere grote wijn producerende landen was de opbrengst uitermate klein. Het gevolg is dat er toch druk op de vraag ontstaat met als gevolg hogere prijzen. Dit speelt zich met name af in de prijsklasse tot zes a acht euro per fles. In dit segment komen verhogingen het hardste door in de consumenten prijs. Wij hopen nu nog dat de eerste kamer het besluit van de accijnsverhoging verwerpt maar eerlijk gezegd is deze kans niet erg groot. Op het moment van schrijven van deze column is dit nog niet bekend.

 

Gelukkig zijn er nog steeds meer dan genoeg kwaliteitswijnen te vinden voor een zeer betaalbare prijs. Onze uitdaging voor het aankomende jaar is dan ook om gezien de omstandigheden wijnen te vinden met een zeer goede verhouding tussen de aspecten prijs en kwaliteit. Ook in het nieuwe jaar zullen wij u blijven verrassen met mooie wijnen voor ieders budget.

 

Als u op korte termijn nog voordeel wilt halen dan doet u er wellicht verstandig aan voor het einde van het jaar uw wijnvoorraad nog aan te vullen. Mijn persoonlijke favoriet? Voor witte wijn de MJ Janeil Gros Manseng Sauvignon van Lurton, Frankrijk € 6,95 of de nieuwe oogst van The Ned Sauvignon blanc, Nieuw Zeeland oogst 2013 € 11,95 (echt geweldig lekker). Voor de rode wijnen de Errazuriz Merlot Cabernet uit Chili € 7,25 of de Les Romains Black label uit Frankrijk € 11,95.

Deze wijnen kunt u tegenwoordig ook vanuit uw luie stoel bestellen via onze nieuwe webshop op schuttelaarwijnen.nl. Uiteraard bent u ook bij ons in de winkel van harte welkom waar wij u graag adviseren voor een passende wijn bij het kerstdiner of anderzijds. 

Mochten wij u niet meer spreken voor het einde van het jaar dan wensen wij u en uw naasten goede kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toe.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen