Onder de Loep: Kennis van wijn, weet wat je drinkt!

 

Wijn. Er zijn maar weinig producten in de wereld, die nadat ze klaar zijn voor consumptie, nog zo veranderen als wijn. Dit is ook de reden dat het soms moeilijk is om zelf kennis over wijnen te verkrijgen. Immers hoe een wijn nu smaakt, zo smaakt hij over een jaar niet meer. Wijn is namelijk een ‘levend product’. Het wordt geboren tijdens de wijnbereiding, de wijn wordt volwassen in de fles en sterft hier ook als de wijn niet op tijd wordt gedronken. Het is de kunst om de wijn op zijn optimum, het hoogtepunt van zijn volwassenheid, te drinken. Niet te vroeg, maar zeker niet te laat! Mensen hebben namelijk vaak de neiging om wijn te lang te laten liggen. Daarnaast kan het per persoon verschillen wanneer je een wijn wilt drinken. Sommige mensen houden van jonge, fruitige, nog wat frisse wijnen, soms nog met stevige tannines. Andere houden juist van oudere, rijpere wijnen met zachte, afgebouwde tannines.

Het type wijn is ook bepalend wanneer een wijn op z’n best is.

 

Om zelf meer kennis over wijnen te verkrijgen kunt u verschillende dingen doen. Het leukste is om zelf naar de wijngebieden toe te gaan en daar ter plekke te zien en te proeven hoe de wijngaarden eruit zien en hoe de wijnen worden gemaakt. Op deze manier blijft de kennis je ook het beste bij. Echter is dit niet voor iedereen weggelegd. Veel wijnmakers houden de deuren voor de consument gesloten. Een goed alternatief is het volgen van een wijncursus. In een wijncursus kunt u in een paar lessen al goed wegwijs worden gemaakt in de wereld van wijn. Theorie en praktijk vullen elkaar goed aan en je merkt dat binnen korte tijd iedereen zich ontwikkeld en steeds meer weet te herkennen. Leuk om te doen en om te zien. Wij merken zelf dat mensen na een wijncursus heel enthousiast zijn en zich zekerder voelen welke wijn nu te kopen voor bij welke gelegenheid. Daarnaast kunnen na een paar lessen de meeste cursisten al goed geuren en smaken onder woorden brengen. Dit is in het begin vaak lastig. Je weet dat je iets bekends ruikt maar kunt het niet benoemen. Door dit te oefenen (en dat is zeker geen straf!) merk je dat men snel vorderingen maakt. Zo wordt iedereen binnen de kortste keren een “echte wijnkenner”.


 

Indien u het leuk lijkt om ook een echte wijnkenner te worden dan kunt u bij ons een wijncursus volgen. Er worden meerdere soorten cursussen per jaar gegeven. Van een Basis cursus van 4 lessen, een erg leuke wijn –spijs cursus tot een wijn workshop van 1 avond tot de volledige cursus van 8 lessen.  Iedere les wordt er een stuk theorie behandeld en aansluitend worden er wijnen geproefd uit de gebieden die in de theorie zijn behandeld. Op deze manier sla je een brug tussen theorie en de praktijk. Het aantal te proeven wijnen bedraagt ongeveer 10 verschillende soorten per avond. Indien u het leuk lijkt eens aan een van de wijncursussen  deel te nemen neem dan eens een kijkje op onze website www.schuttelaarwijnen.nl. Onder het tabblad wijncursussen staat alle informatie. Ook kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief en u blijft dan automatisch op de hoogte van de wijncursussen en andere activiteiten.

 

Met vriendelijke groet,

 

Remco van Looijengoed

Directeur/Vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen