Onder de loep: Griekenland het land van de witte huizen, mooie stranden en heerlijke zomers en…..,

Griekenland is het land waarbij je in eerste instantie denkt aan heerlijke warme zomers, prachtige verlaten stranden en pittoreske  vissersdorpjes.


Als ik aan Griekse wijn denk komt Retsina als eerste in mij op. Ieder jaar,  in de zomer krijgen wij twee of drie klanten die vragen naar Retsina. Deze traditionele Griekse drank is een witte wijn waarbij ze tijdens de gisting hars aan de wijn hebben toegevoegd. Tot voor kort was Retsina ook een van de weinig bekende Griekse wijnen.  En volgens mij met reden omdat tot voor kort Griekenland weinig  kwaliteitswijnen voortbracht. Een land dat wijn technisch weinig interessant leek.

Toch  is er recent een verandering gekomen in mijn gedachte over Griekse wijnen. Ik kwam op de Internationale Prowine wijnbeurs een wijnmaker  tegen die daar met Griekse wijnen stond. De uitstraling van de wijnen stond mij direct aan. Kwaliteit in de uitmonstering en verpakking van de wijn. Toen ik vernam dat de wijnen ook nog eens biologisch gecertificeerd waren , haalde hij mij over deze rode wijnen te beoordelen. Ik was blij verrast!  Een van deze wijnen was van de inheemse Mavrud druif die een lage druiven opbrengst per hectare geeft en zes maanden is vertroeteld op de beste  eikenhouten vaten.  Deze wijn mocht er zeker zijn. Uniek van karakter en smaak. Als ik het dan toch in een hokje moet plaatsen dan komt een goede Bordeaux, niveau tussen Cru Bourgeois en Grand Cru in, als eerste in mij op. Het was serieus  een heerlijk, puur glas wijn en dus nog biologisch ook!

Toen maar eens voorzichtig vragen wat dat dan mocht kosten. Nou dat bleek dus wel mee te vallen voor wijnen van dit kaliber. Onder de vijftien euro koop je een unieke wijn (zeker Cru Bourgeois waardig) met een eigen karakter, biologisch en eentje die niet valt in de categorie dertien in een dozijn.  Natuurlijk is een wijn van net geen vijftien euro geen gemiddelde prijs voor een fles wijn. Maar het is dan ook zeker geen gemiddelde wijn. Ik heb de wijn nadien regelmatig geproefd en ook naast andere wijnen gezet in vaak hogere prijsklasse en van bekende wijnhuizen. Deze Griekse wijn kan zeker  tippen aan wijnen van vele bekende wijnhuizen en is ook nog eens onderscheidend op  het gebied smaak. Nieuwsgierig geworden ? Kom eens langs en laat u verrassen door deze heerlijke Griekse wijn. Heeft u weer eens iets leuks te vertellen als u uw gasten een glas wijn inschenkt!

En tijdens het drinken van deze wijn kunt u natuurlijk gerust terugdenken aan al dat andere moois dat Griekenland nog meer te bieden heeft.

Met vriendelijke groet,

Remco van Looijengoed

Directeur/Vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen