Onder de Loep: De vergeten druif

Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, wie kent ze niet? De meest bekende druivenrassen zijn vaak die druivenrassen die je over de gehele wereld aantreft. Van Italië tot Zuid Afrika en van Californië tot Australië, de Chardonnay zie je overal. De meest bekende rassen zijn echter niet ook altijd de meest aangeplante druivenrassen. Zo zal de naam Airén u denk ik niet veel zeggen. Toch is dit druivenras het meest aangeplante ras ter wereld! Meer dus dan de Chardonnay en Sauvignon blanc. Deze druif komt met name in Spanje voor en zie je vaak als basis voor de dagelijkse wijnen. Goede wijnmakers kunnen van deze druif  toch prima kwaliteitswijnen maken. Mede door de verbeterde technologie weet men uit dit druifje heel verdienstelijke wijnen te maken. De wijnen  gemaakt van deze druif, passen in de omschrijving, sappig, soepel, fris en fruitig!

                                                


Ook bij de blauwe druivenrassen is de volgorde er een die u waarschijnlijk niet direct verwacht. Wist u dat niet de Merlot of de Cabernet Sauvignon het meest is aangeplant maar dat er meer Garnacha en Grenache in de wijngaarden te vinden is? De bekende Pinot Noir staat heel wat lager in de ranglijst van meest aangeplante druivenrassen. Zelfs toen deze druif enorm in populariteit steeg, nadat de met een Oscar en Golden Globe bekroonde film Sideways werd uitgebracht.

Toch wil dit absoluut niet zeggen dat er voor de minder bekende of onbekende druiven geen markt zou zijn. Als voorbeeld wil ik er graag twee noemen. Wat dacht u van de Arinto? Welke druif? Juist Arinto. Deze witte druif groeit in Portugal en geeft heerlijke wijnen met een eigen karakter. Fris droog, mooie zuurgraad, sappig en verfijnd. Men denkt dat er banden liggen met de bekende Riesling druif. En de wijnen gemaakt van deze druif analyserende zou mij dit zeker niet verbazen! Met deze druif maakt men een unieke wijn met een eigen karakter en betaalbaar bovendien!

                                                             

 

Als tweede hebben we bijvoorbeeld een Cabernet Franc. Geen Cabernet Sauvignon dus maar zijn broer. De Cabernet Franc druif vinden we soms in de Bordeaux maar dan altijd in een blend van diverse druiven. Als mono cepage komt deze wijn met name voor in de rode Loire wijnen. Een perfect voorbeeld hiervan is de Bourgueil. Deze wijnen kunnen heel sappig en karaktervol zijn. Zeker van een tophuis zoals van Foucher Lebrun. Een glas unieke wijn en echt waar voor je geld. Recent nog als uitstekend beoordeeld door het wijnvakblad Perswijn.

Kortom u kunt best eens een andere wijn kiezen dan dat u altijd gewend bent. Zeker met de feestdagen voor de deur is dit een perfecte gelegenheid om eens een andere keuze te maken voor bijvoorbeeld het kerstdiner dan de geijkte opties. Mocht u vragen hebben over wijn spijs advies dan bent u bij ons aan het juiste adres. Met onze jaren lange expertise op delicatesse en wijngebied kunnen wij u altijd een passend en misschien wel verrassend  advies geven, passend bij uw vraag en budget.

Met vriendelijke groet,

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen