Onder de Loep: Stamppotten wijn.

Er zijn niet zoveel landen waar stamppot wordt gegeten zoals dat in Nederland gebeurt. Boerenkool, zuurkool, hutspot, rodekool, allemaal stampotten die uitermate geschikt zijn als winterkost.

Bij die stamppotten heb je ook heerlijke warme winterwijnen en dan doel ik niet op Glühwein om je op te warmen maar van die wijnen die een warme afdronk hebben. Vaak zijn dat rode wijnen die afkomstig zijn uit gebieden waar de zon veelvuldig schijnt. Ook enkele witte wijnen kunnen een warm gevoel geven. Dat warme gevoel komt natuurlijk  deels door de aanwezige alcohol. Maar ook de rijping op eiken vaten kan bijdragen tot een warm mondgevoel. Dit zijn vaak de  wijnen die het in de winter ook erg goed doen als avondwijn. Bijvoorbeeld wijnen uit Argentinië zoals de Malbec, uit  Zuid Afrika zoals de Pinotage maar ook een Negroamaro uit Zuid Italië horen zeker tot het segment wijnen die hierin goed passen.

Afbeeldingsresultaat voor stamppot

Stamppot boerenkool is  zo’n beetje het volksvoedsel nummer 1 in Nederland in de wintertijd. Een gerecht waarvan ikzelf ook liefhebber ben. Natuurlijk met een goede rookworst erbij  én  met een lekkere winterse warme wijn van bijvoorbeeld de Malbec druif uit Argentinië van het huis Kaiken. Ook een rode Rhône wijn past trouwens uitstekend.

Hollands Glorie:

Naast de boerenkool is zuurkool ook zo’n typisch gerecht voor de winter. Hierbij wat uitgebakken spekjes en eventueel rookworst. Helemaal Nederlands maken we het dan om hier een Riesling bij te schenken of een Pinot Gris. Hoezo Nederlands? Nou dan nemen we de Pinot Gris of Riesling van de Apostelhoeve! Wat van ver komt is goed? De wijnen van de Apostelhoeve bewijzen het tegendeel.  Geniet nog even van de Hollandse winter met mooie Hollandse gerechten met daarbij niet te vergeten die  heerlijke Hollandse wijnen. Hollands Glorie.

 Afbeeldingsresultaat voor apostelhoeve

Met vriendelijke groet,

Remco van Looijengoed

Schuttelaar Wijnen en Geschenken Zwolle

www.schuttelaarwijnen.nl