Onder de Loep: De Prowein

 

Afgelopen maand was de jaarlijkse wijnbeurs weer in Duitsland. De Prowein. Deze beurs staat bekend als een van de belangrijkste voor de wijnimporteurs en geeft een goed beeld op de ontwikkelingen in de wijnmarkt.

 Afbeeldingsresultaat voor prowein

Deze beurs editie werd bevolkt door maar liefst 4800 standhouders en ruim  50.000 bezoekers. Meer dan vijftig  nationaliteiten  die gedurende drie dagen op zoek gingen naar nieuwe wijnen en wijnhuizen.

 

Nu denken veel mensen dat een wijnbeurs een groot feest is waar je aan het einde van de dag, nadat alle wijnen zijn geproefd, wankelend de beurs vloer af komt. Nou de realiteit is toch iets anders. Die dag ging bij mij om 5.30 uur de wekker. Opstaan en hup de auto in. Om 8.45 aangekomen bij de beurs na ongeveer 45 minuten vast te hebben gestaan in de file. Om 9.00 uur gaat de beurs open en loop ik met de eerste groep mee naar binnen. Vooraf in Nederland  veel tijd besteed aan de voorbereidingen en een goede selectie gemaakt van de huizen die ik wil bezoeken en tevens twee vaste afspraken gepland met bestaande producenten.

 

Tijdens de dag staan er een twintig nieuwe bedrijven op mijn lijstje om bezocht te worden. Ik heb gesproken met de wijnmakers/export managers over de mogelijkheden voor een eventuele samenwerking. Uiteraard een korte proefsessie om de basis kwaliteit van de huis te beoordelen. Ik vraag altijd eerst de voordeligste instap of entry level wijn. Is deze niet in orde dan stop ik en ga snel verder naar de volgende omdat mijn ervaring is dat de rest van de wijnen van zo’n huis dan vaak ook niet aan onze kwaliteitseisen voldoet.  Is de instapwijn wel goed dan proef ik twee of drie andere wijnen om een eerste totale indruk van het huis te krijgen. Ik vraag informatie aan, geef het visite kaartje af en vraag om een opgave van alle details en condities per mail. Deze riedel herhalen we dus zeker twintig keer op tijdens het bezoek.

 

De beurs gaat om 18.00 uur dicht en om 17.30 zorg ik dat ik snel in de auto kom. Die dag over acht grote hallen gevoelsmatig de halve marathon gelopen en ruim vijfentwintig nieuwe contacten op gedaan.  Om 20.00 uur ben ik thuis, moe maar voldaan.

 

De weken daarna komt de informatie binnen van alle bezochte stands en krijgen we een goed beeld van wat interessant zou kunnen zijn. De proefflessen worden aangevraagd en als deze binnen zijn dan proeven we deze hele serie in een keer. Het is altijd goed om dit in Nederland nog eens te doen. Op een beurs kan de wijn heel anders overkomen dan thuis. Denk hierbij maar aan die heerlijke rosé die je op vakantie  in Zuid Frankrijk drinkt en waarvan je de laatste flessen mee naar Nederland neemt. Hier smaken ze vaak veel minder lekker. Sfeer, omgeving, het moment spelen zeker een rol bij het oordeel over een wijn. Als de wijnen hier goed zijn bevonden en een toevoeging zijn voor  ons assortiment dan nemen we ze op in de collectie.

 Afbeeldingsresultaat voor schuttelaar curieweg

Dit jaar was het een interessante beurs en er komen binnenkort vele nieuwe wijnen bij! Benieuwd naar de wijnen? Op 18 en 19 april tussen 13.00 en 17.00 uur hebben wij onze voorjaarsproeverij met medewerking twee wijnmakers uit Zuid Afrika en Frankrijk. Er staan dan  ruim negentig wijnen voor u open! Aanmelding gewenst via www.schuttelaarwijnen.nl of telefonisch , de proeverij is kosteloos.

 

 

  

Met vriendelijke groet,

 

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen

038-4215196