Onder de Loep: Mijn eerste wijnervaring

 

Ik denk dat het ergens in het midden van de jaren 80 moet zijn geweest dat ik  met mijn ouders in de Elzas was. Onze zomervakantie brachten we door in het Zwarte Woud, in Duitsland  en mijn vader had het idee om een bezoek te brengen aan de wijngaarden van de Elzas. Ons gezin bestaande uit mijn vader, moeder, twee oudere broers en een jongere zusje ging gedurende twee dagen op bezoek bij een paar wijnboeren en bezochten de wijnkelders, wijngaarden en proefruimtes. Mijn broers waren niet echt geïnteresseerd en haakten al redelijk snel af en gingen liever een potje voetballen. Mijn zusje was toen nog veel te jong om er iets van te begrijpen. Ik zelf echter vond het bijzonder interessant wat ik allemaal te horen kreeg van mijn vader over die piepkleine druifjes die zouden uitgroeien tot een product “ waarvan er geen gelijke was in de wereld” . Nou dat moest wel heel bijzonder zijn dacht ik en de interesse voor wijn was geboren. (Ik moet destijds een jaar of tien oud zijn geweest.)

 

Tijdens deze mini wijnreis bezochten wij het Domein van Paul Blanck. Dit familiedomein met wijngaarden op de beste berghellingen van de Elzas behoorde tot één van de beste van de streek. En dat is tot op de dag van vandaag niet anders!  Ik weet nog goed dat wij door Paul Blanck na het bezoek aan de wijngaarden werden uitgenodigd voor een uitgebreide lunch op het terras in de heerlijke Elzasser zomerzon. Ik kon het gesprek in het Duits nauwelijks volgen maar de passie die Paul Blanck had voor wijn is mij altijd bijgebleven. Tijdens deze reis heb ik ook voor het eerst echt serieus aan wijn geroken en ik vond het in tegenstelling tot mijn broers niet vies! Het verschil in geuren vond ik bijzonder groot en dat allemaal uit hetzelfde piepkleine druifje. Wat een sensatie!  Nadien ben  ik steeds vaker wijnen gaan proeven  samen met mijn vader. Ik was een jaar of tien oud, een leeftijd waarop bijvoorbeeld zuren en bitters in de witte wijn  nu niet direct populaire smaken zijn, maar de interesse was te groot.

     

Raar eigenlijk dat ik mij pas recent bedacht dat dit mijn eerste echte contact is geweest met wijnen. Wellicht kwam het doordat ik terugdacht aan een jaar of drie geleden toen ik in een kastje bij mijn moeder een fles Tokaj Pinot Gris Altenbourg Grand Cru uit 1993 vond van Paul Blanck, dus ook uit de Elzas. Mijn vader was inmiddels helaas overleden en niemand wist dat deze mooie fles hier nog stond.  Ik dacht jammer maar helaas, die gaat de gootsteen in. Toch nog even boven de gootsteen met een glas om hem voor het wegspoelen nog even te proeven. Wouw wat een ervaring! Deze wijn was bijna 20 jaar oud en uit een niet heel bijzonder jaar. Toch bleek de kwaliteit nog helemaal geweldig.

 


Na het bezoek aan de Elzas hebben wij nog een heel aantal vakantie uitstapjes gemaakt in o.a. de Haut Medoc, Saint Emilion en omgeving. Deze tripjes zal ik nooit vergeten. Elke keer weer het contact met wijnboeren, de  passie en het verhaal achter de wijn. Ik mag wel zeggen dat mijn liefde voor de wijn er sinds die tijd niet kleiner op is geworden en gelukkig hebben wij nadien nog vele wijnlanden en wijngebieden aangedaan met vaak ongeveer dezelfde ingrediënten: Lokale wijnboeren, mensen met passie voor hun vak en het verhaal achter de wijnen die het product zo bijzonder maakt.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen