Onder de Loep: Hout in wijn

 

Vaak wordt ons gevraagd om een wijn met hout. Hiermee wordt dan bedoeld dat men op zoek is naar een wijn die gerijpt is in houten vaten. Dit is een vraag die met nogal wat wedervragen kan worden beantwoord. Er is immers is er een groot verschil tussen het ene hout en het andere. In de eerste plaats wordt er bij wijn meestal gebruik gemaakt van eikenhout. Dit hout kan uit verschillende gebieden en landen komen. De meest gebruikte soorten komen uit Frankrijk en de Verenigde Staten. Er zijn grote verschillen tussen hout uit beide landen en zelfs binnen Frankrijk alleen. Grofweg kunnen we stellen dan het eikenhout uit Amerika een grovere houtstructuur heeft dan de Franse. Het gevolg hiervan is dat het Amerikaanse hout meer geur en smaakstoffen afgeeft aan de wijn. Het Franse eiken daarentegen is compacter van structuur en geeft zijn geur en smaak langzamer af en is verfijnder. Het Franse eiken is niet per definitie beter dan het Amerikaanse eiken. Vaak worden de twee soorten ook wel gecombineerd waarbij een deel op Frans en een deel van de wijn op Amerikaans eiken rijpt en dat de wijnen uit de verschillende vaten nadien worden geblend.

      

Daarnaast is het van belang om te weten hoe groot de vaten zijn, waarin de wijn zijn rijping heeft ondergaan. Een vat met een inhoud van 225 liter heeft meer invloed op de wijn dan een vat van 10.000 liter. De verhouding wijn-hout is in het eerste geval kleiner en heeft zo ook meer invloed op de smaak. Tevens is het van belang of het gebruikte hout nieuw is. Een eiken houten vat geeft gedurende ongeveer drie  jaar zijn geur en smaak af, daarna voegt het eiken vat eigenlijk niets meer toe. Ook worden de vaten meestal getoast, dit gebeurt tijdens het maken van de vaten. De houten duigen worden in de vorm van de ton naast elkaar gezet en daarna over een houtvuurtje  geplaatst. De  ton wordt op deze manier aan de binnenzijde getoast. Dit toasten kan korter of  langer gedaan worden. Ook de mate van toasten heeft een behoorlijke invloed op de wijn die in dit vat wordt gerijpt. Kortom, allemaal vragen die van belang zijn als het gaat om de invloed van hout op wijn.

 

Tegenwoordig is er een trend dat de wijnen met ‘chips’ worden verrijkt. Dit gebeurt door een grote theezak met houtsnippers, de chips, in een stalen vat met wijn te doen en op deze manier de hout geur  aan de wijn te geven. Dit heeft alleen effect op de geur en niet op de smaak omdat de duur van het contact met het ‘hout’ te kort is geweest. Reden voor deze technieken is dat eiken houten vaten erg kostbaar zijn. Een goed vat kost al gauw vijfhonderd euro! Dat komt neer op een kostprijs, alleen voor de houtrijping, van ongeveer 1 tot 1 ½ euro per fles! Een wijn van vier of vijf euro zal dus nooit volledig op echte nieuwe eiken vaten hebben kunnen rijpen. De invloed van een goed nieuw eiken vat op een wijn is dat deze door de rijping zachter, iets fluweliger, wordt en een lichte kruidigheid (met vaak iets laurier en  cederhout) meekrijgt.

 

Dit geeft maar weer eens aan dat als u op een wijnetiket leest dat de wijn is gerijpt op eikenhouten vaten, dit niet altijd heel veel hoeft te betekenen. Laat u dus goed adviseren als u op zoek bent naar een wijn met een echte goede rijping op Franse of Amerikaanse vaten.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen