Onder de Loep: Hoe selecteer ik mijn eigen wijnen

 

Een groot dilemma van heel veel wijndrinkers voor het wijnschap: Wat zal ik nu voor een wijn uitkiezen? Een lastige vraag die uiteraard van veel zaken afhankelijk is. Zo is het eerst goed om te weten of u de wijnen alleen voor uzelf koopt of dat er ook gasten van moeten kunnen genieten. Tevens is het handig om te weten wanneer u de wijn gaat drinken. Is dit als huiswijn bedoelt en moet de wijn dus geschikt zijn voor meerdere momenten en makkelijk te combineren zijn of gaat het om een wijn bij een specifiek gerecht of voor bepaald moment. En als laatste, maar zeker niet minder belangrijk, wat wilt u voor de wijnen besteden?

                          

Voor u of ook voor uw gasten?

 

Indien u een wijn uitzoekt die u ook uw gasten voorzet is het goed om te weten dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft. Dit maakt het uitzoeken van zo’n wijn soms lastig. Als ik u een tip mag geven dan zou ik kiezen voor wijnen uit de nieuwe wereld d.w.z. wijnen uit niet Europese landen. Waarom zult u misschien denken? Deze wijnen hebben doorgaans een meer  sappige en fruitige, zachte smaak en zijn daardoor makkelijker drinkbaar ook als er niets bij gegeten wordt. Laat wijnen met een afwijkend karakter in dit soort gevallen links liggen. Voorbeelden van wijnen die u dan beter niet kunt kiezen zijn rode wijnen van de Pinotage (uit Zuid Afrika) of een witte wijn van de Gewurztraminer om er maar even twee te benoemen. Deze wijnen kunnen heerlijk zijn maar zijn lang niet voor iedere wijndrinker een geschikte keuze.

 

 

 Voor welk moment worden de wijnen gekocht?

 

Indien u een wijn koopt voor een bepaald moment, bijvoorbeeld een aperitief wijn die u regelmatig aan het einde van de middag of het begin van de avond drinkt, of juist een wijn voor later op de avond na de maaltijd. Per drinkmoment zou ik een andere wijn kunnen  adviseren. Als u een wijn zoekt als aperitief dan zou ik u een niet te zware fruitige wijn adviseren met een niet te hoog alcoholpercentage. Licht, sappig en fruitig zijn simpele maar wel passende termen die horen bij dit soort wijnen. Zoekt u een wijn die later na het eten wordt gedronken dan mag het rustig een wat vollere, rijkere wijn zijn met veel smaak, stevig misschien zelfs en met meer complexiteit. Voorbeelden hiervoor zijn houtgerijpte chardonnays, klassieke rode wijnen zoals Bordeaux’, de betere Bourgognes maar ook volle Spaanse rode wijnen alsmede stevige wijnen uit bijvoorbeeld Australië en Argentinië.

 

Wat gaan we erbij eten?

 

Een antwoord op deze vraag is niet zomaar te geven. Elke wijn heeft kenmerken die passen bij bepaalde gerechten en andersom. Als enige advies kan ik u geven dat u zich goed moet laten voorlichten door een deskundig persoon die meer vraagt of het voor rood vlees of voor een gerecht met varkensvlees is. 

 

Wat mag het kosten?

 

 

Deze vraag is natuurlijk een persoonlijke. Eén ding staat als een paal boven water. Indien u wijnen koopt van tussen de vier en acht euro per fles dan proeft u elke 25 eurocent die u meer besteed dan die vier euro dubbel en dwars terug in de kwaliteit van de wijn.

 

Mocht u het nou ook lastig vinden om wijnen voor uzelf te selecteren staande voor het wijnschap? Dan nodig ik u bij deze van harte uit op onze najaarsproeverij van zaterdag 2 en zondag 3 november a.s. tussen 13.00 uur en 17.00 uur in ons wijnlokaal aan de Curieweg 1 in Zwolle. Wij hebben  ruim negentig wijnen voor u open staan waarbij wij u graag adviseren voor het maken van een keuze passend bij uw wensen. 

 

Met vriendelijke groet,

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen

Luttekestraat 21

8011 LP Zwolle

www.schuttelaarwijnen.nl