Onder de Loep: Oostenrijkse wijnen

 

Oostenrijk is bij de meeste Nederlanders vooral bekend van het  skiën en dan met name de Apres Ski.
Een kleiner deel van de Nederlanders weet dat Oostenrijk ook in de zomer heel veel te bieden heeft. De Alpen zijn dan minstens zo mooi als in de winterperiode en het beklimmen van bergen en het wandelen in de prachtige natuur is een echte aanrader.

 

Helaas kennen maar weinig mensen het oosten van dit land. De prachtige hoofdstad Wenen is een bezoek meer dan waard niet alleen om de stad zelf maar ook door de wijngebieden in de regio. Oostenrijk is uniek. Het heeft een eigen klimaat met vele subklimaten, van streng continentaal (hoge alpen gebieden, geen wijnbouw mogelijk) tot bijna subtropisch in de zomer aan toe (Burgenland, Neusiedlersee).

 

Juist deze verscheidenheid geeft het land de kans om kwalitatief goede wijn te maken in de gebieden met een gematigd klimaat. Oostenrijk heeft veel geleerd van het verleden. Het wijnschandaal uit de 80’er jaren waarbij een paar wijnmakers  dachten antivries toe te kunnen voegen zonder dat dit consequenties zou hebben, ligt inmiddels gelukkig ver achter ons.Achteraf bekeken heeft dit wijnschandaal misschien wel juist een positieve ontwikkeling veroorzaakt. Men ging vanaf die tijd op zoek naar pure wijnen van inheemse druiven met een geheel eigen uniek karakter.Tevens heeft men een nieuwe wijnwetgeving ingevoerd die tot de strengste ter wereld mag worden gerekend.  Oostenrijk is nu bekend om zijn meest aangeplante druif de Grüner Veltliner. Deze witte druif geeft over het algemeen wijnen met een mooie zuurgraad, veel fris en primair fruit en een kenmerkend pepertje in de afdronk. Een originele wijn die bovendien gastronomisch uitstekend inzetbaar is.

 

Als rode druif is de Zweigelt de nummer een. De Zweigelt  is een kruising van de St.Laurent en Blaufränkische druif. De Zweigelt is ontwikkeld door Professor Zweigelt die de vinding ook maar direct naar zichzelf heeft genoemd! De wijnen die
gemaakt worden van de  Zweigelt druif zijn sappig en fruitig van karakter zonder veel tannine met doorgaans een soepele afdronk.

 

Een wijnhuis dat ik in het bijzonder graag onder uw aandacht wil brengen is Weingut Jurtschitsch. Alles wat dit familiebedrijf doet (sinds de 14e eeuw!) is gericht op kwaliteit. De wijndruiven worden biologisch verbouwd, de opbrengsten worden laag gehouden, hetgeen een must is, wil je kwaliteitswijn maken van de Grüner Veltliner en de ligging van de wijngaarden is uitmuntend. Een echte aanrader is hun Grüner Veltliner uit het Kamptal, heerlijk als aperitief maar zeker ook bij Aziatisch eten en andere pittige gerechten.

 

Als u toch nog eens in Wenen bent mag u eigenlijk niet voorbijgaan aan het Palais Coburg. Dit hotel bezit een 2 sterren restaurant en een unieke wijnkelder. Maar liefst 50.000 flessen met uiteraard zo goed als alle Oostenrijkse kwaliteitswijnen maar ook de topwijnen uit de rest van de wereld liggen hier opgeslagen. Dit is de grootste wijnkelder van Europa! Een uitgelezen kans om de Oostenrijkse wijnen goed te leren kennen onder het genot van heerlijke gerechten. O ja, er zit zelfs een Nederlands tintje aan. De Nederlandse Master of  Wine, Frank Smulders , heeft geholpen bij de inrichting en selectie van de wijnen voor deze imposante wijnkelder.

 

Met vriendelijke groet,

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen