Onder de Loep: De wijnoogst 2013

 

Het jaar 2014 is inmiddels al weer de derde maand ingegaan.  Hoe snel kan het gaan? Hoogste tijd om de oogst van 2013 nader onder de loep te nemen. Echt direct blij worden we daar overigens niet van. De oogst 2013 gaat de boeken in als een lastig jaar. Met name in het noordelijk halfrond zijn er gebieden waar de oogst zelfs desastreus te noemen is. Ondanks dat de wijnboeren vaker aangeven dat het een lastig jaar is met kleine opbrengsten maar zeer goede kwaliteit (vaak is dit een voorbode dat ze de prijs willen verhogen) is er in 2013 wel echt wat aan de hand. In veel gebieden heeft men onrijpe druiven geoogst, echt kleine volumes binnen gehaald en waren er relatief veel ziektes en problemen in de wijngaard.

 

Nu is dit niet het eerste jaar dat er in het noordelijk halfrond een kleine oogst is binnengehaald. Ook vorig jaar en het jaar daarvoor waren de oogsten erg klein. (Italië had vorig jaar zelfs de kleinste oogst sinds 1950!)  Met name het zuiden van Frankrijk heeft veel problemen. In de Rhône en Pays Doc was er weinig zon en was het relatief nat. De kans op rot neemt dan toe met als gevolg een kleine oogst. In de Bourgogne hebben ze veel last gehad van hagel. Zeker in de bloeiperiode maar ook net voor de oogst kan dit grote gevolgen hebben voor de kwaliteit en opbrengst in de wijngaard. Als er hagel komt tijdens de bloei zal er minder bloesem worden bevrucht met als gevolg minder druiven. Als de hagel toeslaat tijdens de periode van de rijping dan worden de druiven vernietigd door de kracht waarmee de hagel zich meestal op de wijngaarden richt. Het gevolg is dat de druiven kapot barsten en de concentratie in de druiven lager wordt en er dus een mindere kwaliteit en kwantiteit zal worden geoogst. Op dit moment zijn wij zelf ook nog bezig met een aantal selecties van wijnmonsters van de oogst 2013 voor wat betreft het Europese deel. Iets wat normaal al lang gedaan is. Dit geeft aan dat er veel verschil in kwaliteit is waar je maar niet zomaar kan afgaan op de reputatie en historie van het Chateau of van de wijnmaker. Mocht een wijn niet aan onze (hoge) eisen voldoen dan nemen we dat jaar geen wijn af! Hopelijk zal het niet zover komen maar dat weten we over een paar weken. Gelukkig is het wel zo dat de verschillen in het weer vaak heel lokaal zijn. Zo valt hagel altijd op kleine schaal en dus kan je buurman zijn oogst verloren zien gaan en heb jij toch nog een goede oogst binnengehaald. Door de enorme hoeveelheid micro-klimaatjes in veel gebieden kunnen de verschillen dus soms erg groot zijn.

 

Niet alleen maar droefenis

 

Gelukkig is er in Spanje een goede oogst geweest met een goede opbrengst en een over het algemeen uitstekende kwaliteit. Afgelopen maand sprak ik nog een van onze wijnmakers uit Spanje op de Biofach in Nürnberg( de grootste beurs in Europa op biologische gebied (wijn en voeding)) en die was zeer tevreden en de beoordeelde wijnen stemden ons zeker tot tevredenheid.

Tevens is er in 2013 in het zuidelijk halfrond op een aantal plaatsen juist een uitstkende oogst binnen gehaald. Chili (met name witte wijn) en Nieuw Zeeland (ook met name witte wijn) hebben echt topoogsten binnengehaald. Ons huis The Ned uit Marlborough vond dat deze oogst (2013) wellicht zijn beste was ooit!  Dit geeft dan toch weer een lekker gevoel en eerlijk is eerlijk deze oogst is ook echt formidabel!

Santé!

 

Met vriendelijke groet,

 

Remco van Looijengoed

Directeur/vinoloog

Schuttelaar Delicatessen en Wijnen